7 tips för anställningsintervjun
Var ett steg före anställningsintervjun
Det finns vissa frågor som du kommer att stöta på igen och igen under dina anställningsintervjuer. Därför kan du lika gärna vara förberedd och noggrann i förväg.
Om du kommer väl förberedd inför en anställningsintervju kommer du att verka mer självsäker, vilket naturligtvis förbättrar dina chanser att få jobbet. Här är sju tips på hur du besvarar de typiska frågorna.
Varför vill du jobba hos oss?
Det är viktigt att du är uppriktigt intresserad av företaget. Visa dem att du har läst på om dem och vad de står för, och att du redan vet mycket om din potentiella arbetsgivare. Det är viktigt för företaget att känna att även de har blivit noggrant utvalda av dig, istället för att bara vara en plats dit du har skickat en ansökan för att få din arbetslöshetsersättning. Se till att ha ögonkontakt under hela konversationen.
Berätta lite om dig själv
Det här är en typisk öppningsfråga som intervjuaren ställer så att han eller hon kan få ett helhetsintryck av dig och hur du presenterar dig själv. Var personlig, men inte för privat. Och se till att du inte bara upprepar det du redan har skrivit i ditt CV – intervjuaren har redan läst det. Du måste kunna prata om dig själv under två till tre minuter.
Vilka är dina svagheter?
Istället för att skämma ut dig själv eller sopa dina svagheter långt under mattan bör du se dem som din utvecklingspotential – de områden där du kan förbättra dig. Prata alltid mindre om dina negativa sidor än om de positiva och visa att du är villig att förbättra och lära dig mer om dig själv och andra.
Vilka är dina styrkor?
Här måste du verkligen fundera på ditt svar. Innan intervjun bör du välja ut tre positiva huvudsakliga egenskaper hos dig själv och fokusera på dem. Om du är osäker på vilka dina styrkor är kan du fråga dina vänner, familj och eventuella kolleger och be dem beskriva dig med några ord. Var ödmjuk, men stå fast.
Hur mycket ska du få i lön?
Lönen kan vara ett känsligt ämne för en anställningsintervju. Du bör försöka att undvika att ställa specifika lönekrav innan du har haft möjlighet att ställa fler frågor om arbetsuppgifterna, antal timmar och villkoren för tjänsten. När du vet mer kan du sälja in dig själv lite bättre utan att känna dig girig.
Var ser du dig själv om tre, fem eller tio år?
Det är bra om du visar anställningschefen att du har tänkt på din framtid och att du redan har börjat formulera en vision eller plan. Säg slutligen att du enkelt kan tänka dig en långsiktig utveckling i företaget, så de vill investera i dig och din kompetens.
Varför ska vi anställa just dig?
Intervjuaren kräver ett genomtänkt svar på varför de ska anställa just dig om det finns flera sökande. Här är det viktigt att du framstår som någon som vet vem du är och vad du kan ge företaget. Visa vilja och passion. Många är rädda för att sälja in sig själva, så träna framför spegeln eller vännerna och visa dem den bästa versionen av dig.