AI och Rekrytering, del 1 av 3: Vågar du bli utvärderad av en robot? 

En av våra klipska headhunters har tittat lite närmare på artificiell intelligens (AI) och vilken betydelse det kan ha för rekryteringsbranschen.  

 

Vi vet alla att AI ligger runt hörnet, men vi vet inte vilken betydelse detta kommer att få för rekryteringsbranschen. Därför kommer jag att fokusera på flera artiklar för att få insikt i den här frågan. 

System och robotar utvecklas som kan screena och klassificera arbetssökande. De kan i princip assistera personalavdelningen, headhuntern och det jobb vi gör; vissa anser till och med att de här systemen och robotarna kan ersätta oss. Det här kan faktiskt framkalla rädsla eller optimism, vilket debatten också visar, där teknikoptimisterna och teknikskeptikerna representerar två olika sidor. 

I den här artikeln fokuserar vi på olika frågor inom AI och rekrytering och om vad vi måste tänka på innan vi stöder AI-revolutionen.  

AI-robotar kan programmeras så precist att de kan hitta den exakta kandidaten för jobbet. Robotar hjälper oss redan till viss del med sökfasen, när vi söker en kandidat med vissa egenskaper via LinkedIn. I framtiden kan roboten för att hitta en kandidat ställas in så exakt för att samla in information som finns på olika webbplattformar. Det betyder att vi måste bli alltmer uppmärksamma på vilken information som finns om oss på nätet. Robotarna kommer möjligen att kunna hitta information om oss som vi inte ens känner till själva. Dessutom blir det viktigt att använda de exakta orden för att beskriva våra förmågor; roboten har bättre intelligens att tolka och analysera den information de läser jämfört med hur bra människor kan göra det. 

En robot är begränsad till att ställa och tolka frågor, och därför bör alla kandidaters förmågor, erfarenheter och färdigheter anges och listas på nätet, så att de kan övervägas för tjänsten. 

Du kan fråga dig själv: ”Vågar jag utvärderas utifrån den information som finns om mig på Facebook, Twitter, LinkedIn och andra sociala medier?” 

 

Comments are closed.